Een populair thema in de kleutergroep is het thema safari. Prentenboeken waarin olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffen de hoofdrol spelen zijn er in overvloed. Tegenwoordig ligt er veel nadruk op het verbreden van thema's en het voorlezen van prentenboeken met een rijke taal. Kinderen ontwikkelen leesplezier, hun woordenschat en tekstbegrip, mede door de visuele ondersteuning van de illustraties. Daarbij kun je kinderen stimuleren in hun taalvaardigheid door ze uit te dagen om voorspellingen te doen over het verloop van het verhaal, te praten over relaties als oorzaak-gevolg of vergelijkingen te trekken met eigen ervaringen en emoties. Wanneer je het thema safari net iets breder zou trekken, bijvoorbeeld naar het thema 'dieren in Afrika', kun je ook aandacht besteden aan dieren als de maraboe, de kraanvogel, het stokstaartje en natuurlijk het schildpad. Dit vergoot natuurlijk de woordenschat en het wereldbeeld van de kinderen. .Daarnaast zou ik graag een lans willen breken voor prentenboeken die naast rijke taal, ook een extraatje bieden in de vorm van cultuuroverdracht aan kinderen, zoals het prentenboek 'Hoe Schildpad aan zijn schild komt' van Kristel Steenbergen. Dit prentenboek biedt een ode aan een oud Afrikaans volksverhaal en geeft een stukje cultuurgeschiedenis door aan een nieuwe generatie kinderen.
Steenbergen hoorde het volksverhaal voor het eerst toen ze op haar 16e in Tanzania woonde. 'Hoe Schildpad aan zijn schild komt' is haar debuut als prentenboekenmaker en is in Nederland verschenen bij uitgeverij Moon / Overamstel Uitgevers.
Lang, lag geleden hielden de wolken elk jaar een groot feest. De zon was uitgenodigd, net als de wind en alle vogels die konden vliegen. Alleen de landdieren konden er niet komen. Toen bedachten de vogels dat ze elk jaar één dier van het land mee zouden nemen naar het feest. Om een eerlijke keuze te maken hielden ze elk jaar een wedstrijd. De winnaar zou met de vogels naar het feest mogen. En zo begint het verhaal over Schildpad en hoe hij aan zijn schild komt...
Schildpad had vroeger een glanzend glad schild en hij kon ook erg hard lopen. Toen kraanvogel aan kondigde dat er een hardloopwedstrijd kwam tussen de landdieren, om te beslissen welk dier met de vogels mee mocht naar het feest in de wolken, wist Schildpad dan ook zeker dat hij zou winnen. Schildpad wint inderdaad de wedstrijd en krijgt van alle vogels veren, zodat hij mee naar de wolken kan vliegen. Schildpad vliegt echter zo snel, dat de vogels hem niet bij kunnen houden. Wanneer ze Schildpad vragen wat rustiger aan te doen, negeert hij hen. In de wolken is Schildpad zo gulzig, dat hij al het lekkers al op heeft, op het moment dat de vogels aankomen op het feest. Natuurlijk zijn zij erg boos op Schildpad en voor straf pakken ze hun veren terug...
Wanneer schildpad van de wolken springt en op aarde valt, breekt hij zijn schild in duizend wel stukjes. Schildpad is verdrietig, maar de dieren zeggen dat het zijn eigen schuld is: Schildpad is hebberig en altijd met zichzelf bezig, hij denkt nooit eens aan anderen. Schildpad wil het graag goedmaken en gelukkig weet kraanvogel de oplossing: voortaan zal Schildpad heel langzaam door het leven gaan, zodat hij genoeg tijd heeft om aan anderen te denken. Alle dieren helpen mee om het schild van Schildpad te repareren. Het wordt niet meer zo glad en glanzend als voorheen, maar wel een mooie lapjesdeken. En zo komt een schildpad dus aan zijn schild, volgens dit oude Afrikaanse volksverhaal over hebzucht, ruzie en vriendchap.
'Hoe Schildpad aan zijn schild komt' is een prachtig verhaal met een belangrijke boodschap, een cultuurdrager in woord en beeld, met mooie, kleurrijke prenten. Het verhaal biedt natuurlijk ook rijke taal, met woorden als vliegensvlug, bekaf, teleurgesteld, hebberig, opscheppen en lapjesdeken en laat kinderen bovendien kennismaken met de niet zulke gangbare Afrikaanse dieren als het schildpad, de maraboe en de kraanvogel. Zeker een aanrader dus!
Meer lezen over dit boek?
Reactie plaatsen
Reacties