De kerstperiode is bij uitstek de periode om gezellig voor te lezen in de klas, bij een knapperend houtvuurtje op het digibord. Een van de bekendste kerstverhalen is natuurlijk 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, over de gierige vrek Scrooge, die zijn klerk Bob Cratchit liever laat werken tijdens kerstmis, dan dat hij hem een vrije dag gunt. De ware kerstgedachte is niet aan Scrooge besteed: hij denkt alleen maar aan geld.
Bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf verscheen dit jaar 'A Christmas Carol - Een kerstvertelling op rijm'. Het klassieke verhaal van Charles Dickens, is door Marianne Busser en Ron Schröder op rijm gezet en door Leontine Gaasenbeek verzien van sfeervolle illustraties. In 9 hoofdstukken wordt het verhaal van Scrooge verteld. Op kerstavond krijgt hij bezoek van zijn overleden zakenpartner Marley, die zo dood is als een pier, maar de volgende woorden spreekt:
Luister naar mij - want ik kan je voorspellen
er komen drie spoken om iets te vertellen
ze zullen vannacht alle drie gaan proberen
om jou toch de waarde van 't kerstfeest te leren
Die nacht wordt Scrooge inderdaad door drie spoken bezocht. De spoken laten Scrooge zien hoe het kerstfeest vroeger was, hoe het kerstfeest dit jaar zal worden en hoe het kerstfeest in de toekomst zal zijn. Door de verschijningen beseft Scrooge eindelijk welke invloed zijn gedrag heeft op zijn naasten en besluit hij te veranderen, want het kerstfeest is geen onzin, maar juist schitterend! En schitterend is meteen ook het juiste woord voor dit prachtig uitgevoerde prentenboek, waarvan kinderen kunnen leren dat het heel fijn kan zijn, om je rijkdommen te delen.
Het alleroudste kerstverhaal, is natuurlijk het verhaal over de geboorte van Jezus, in het stalletje in Bethlehem. Er zijn talloze boeken verschenen die het verhaal vertellen, met een meer of juist mindere Christelijke inslag. 'Kerstmis' van Dick Bruna is natuurlijk een klassieker, die vast bij elke kleuterjuf of -meester in de boekenkast staat, wellicht vergezeld door de houten Dick Bruna kerststal, die zo leuk staat op de verteltafel. Hoewel het prentenboek al meer dan 50 jaar geleden voor het eerste werd uitgegeven, is het nog altijd een aantrekkelijk boek voor kinderen van alle leeftijden. Voor wie het prentenboek nog niet kent: verwacht geen kerstverhaal op rijm.
De Belgische kinderboekenschrijfster Kathleen Amant, tekent haar prenten net als Dick Bruna, in een duidelijk herkenbare stijl met veel felle kleuren. Bij uitgeverij De Eenhoorn is van haar hand een serie prentenboeken met Bijbelverhalen voor kleuters verschenen, waaronder natuurlijk 'Het Kerstverhaal'. Door de duidelijke prenten en korte zinnen, is ook dit prentenboek geschikt voor de allerjongsten. Zelf ben ik dol op haar prentenboeken en ben ik bovendien van mening dat ook niet gelovige kinderen, best wat van de bijbel mogen leren.
Ben je juist op zoek naar een prentenboek met een duidelijke Christelijke boodschap? Dan is het volgende prentenboek wellicht de juiste keuze. In 'Lieve Kleine Ezel - Een Kerstverhaal' (uitgeverij Royal Jongbloed / Columbus), wordt het kerstverhaal verteld vanuit het perspectief van de kleine ezel, die Maria op zijn rug naar Bethlehem mag brengen. Het verhaal is geschreven door Dandi Daley Mackall en op rijm vertaald door Corien Oranje. De vertederende illustraties zijn van de hand van Marta Álvaréz Migues. Het verhaal begint met de overpeinzing van de kleine ezel, die wenst dat hij wat groter was, net als de stoere paarden die hij vanaf zijn heuvel kan zien. Maar ook al is kleine ezel niet het sterkste, grootste of sterkste dier, God heeft duidelijk grootse plannen met de kleine ezel. En wat is de kleine ezel dankbaar, dat hij Jezus mag ontmoeten!
Waar kleine ezel ervan droomt om wat groter te zijn, droomt Robin de Roodborst ervan een muis te zijn in het gelijknamige prentenboek dat is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. In mijn vorige blog schreef ik al over 'Robin de Roodborst', maar in dit blog over boeken over Kerstmis, wil ik het toch nog even noemen. Het boek is geschreven door de animators Dan Ojari en Mickey Please en van prachtige illustraties voorzien door Briony May Smith. Het verhaal begint wanneer het ei waarin Robin zit, door een storm terechtkomt in een muizenholletje. De muisjes besluiten meteen dat Robin bij hun mag blijven wonen. Terwijl de muisjes dromen van de heerlijke kruimels die te vinden zijn in het Mjensenhuis, droomt Robin ervan om echte muis te zijn. Gaandeweg het verhaal ontdekt Robin wie hij is en leert hij zichzelf accepteren.
Tot slot ook nog even aandacht voor het boek 'Wasbeer en Otter vieren Kerst', geschreven door Mariken Jongman en geïllustreerd door Irene Goede (uitgeverij SGO). Helaas is het boek op dit moment niet nieuw leverbaar, maar mocht je het ergens tweedehands kunnen kopen, dan is dat zeker de moeite waard! In het boek kijken de vriendjes Wasbeer en Otter ernaar uit om samen Kerst te vieren. Wanneer ze de kerstboom versieren en koekjes bakken, kijkt Stinkdier door het raam naar binnen. Hij is helemaal alleen, maar de twee vriendjes zijn onverbiddelijk en zeggen dat Stinkdier niet binnen mag komen, omdat hij teveel stinkt. Wanneer Stinkdier vertrekt, krijgen de vriendjes ruzie en besluiten ze kerst alleen te vieren. Maar alleen koekjes eten en liedjes zingen, is natuurlijk niet zo gezellig. Daarom vragen ze allebei Stinkdier om langs te komen. Stinkdier loopt van huisje naar huisje en weer terug, totdat hij het zat is en besluit om in zijn eentje onder een boom te gaan zitten... In dit boek komen voor kinderen herkenbare thema's aan bod als vriendschap, ruzie hebben en het weer goed maken. Uiteindelijk vieren de drie vriendjes de gezelligwarmsamenste kerst ooit!
Verder lezen? Klik op een van deze links: