Ik ben vast niet de enige kleuterleerkracht met een enorme verzameling prentenboeken. Ik koop regelmatig nieuwe prentenboeken en houd de oudere exemplaren in ere. Bij elk thema heb ik wel een aantal boeken in de boek kast staan. Soms lees ik een boek gewoon voor, maar ik vind het vooral leuk om prentenboeken te gebruiken als inleiding voor een les rond een bepaald doel. Ik ben mijn kast eens ingedoken en heb er een stapel boeken uitgehaald die ik in mijn groep gebruik bij de leerlijn rekenen.
Tijd
Het boek “Twaalf Maanden In Het Bos” van Emilia Dziubak (Gottmer), is een prachtig boek vol kijkplaten. Voor elke maand in het jaar, is een prachtige plaat te zien van telkens hetzelfde stukje bos, waarop het verloop van tijd goed te zien is. Bomen die blaadjes krijgen en weer laten vallen, paddenstoelen, naar voedsel zoekende dieren, jonge dieren, van alles komt voorbij in dit boek, dat het hele jaar door te gebruiken is.
In de lente lees ik altijd “Rupsje Nooitgenoeg” voor, van Eric Carle (Gottmer). Het boek geeft diverse aanknopingspunten om met de leerlijnen rond rekenen aan de slag te gaan. Zo wordt er genoeg geteld, maar komen ook de dagen van de week voorbij en wordt de levenscyclus van de vlinder uitgelegd.
Splitsen
Een ander boek dat ik vaak gebruik in de lente, is “Dottie’s Kuikens” van Julie Sykes en Jane Chapman (Lemniscaat). Dottie is apetrots op haar 6 kuikens, maar de kuikens gaan er stiekem vandoor. Eén voor één vindt Dottie haar kuikens gelukkig weer terug, waardoor het boek uitermate geschikt is om een les over splitsen in te leiden. Ook de rangtelwoorden komen aan bod. Op mijn website kun je diverse werkjes vinden die aansluiten bij dit prentenboek.
Plattegrond
Het boek “Wat Het Lieveheersbeestje Hoorde” van Julia Donaldson en Lydia Monks (Gottmer) speelt zich ook af op een boerderij. Twee boeven zijn van plan om de mooiste koe te stelen, maar het lieveheersbeestje heeft hun plan gehoord en is zo slim om de boeven samen met alle dieren van de boerderij, in de val te lokken. De boeven hebben een plattegrond van de boerderij gemaakt, met een route naar de koe. De dieren verzinnen echter een slim plan, waardoor de boeven gedesoriënteerd raken. Wil je over plattegronden werken, dan moet je zeker dit boek erbij pakken. Het is leuk om met de kinderen een boerderij te maken en deze vervolgens van boven te bekijken, om vervolgens een plattegrond te maken.
Schaduw
In het al wat oudere boekje “Nellie & Cezar Schaduwen In de Nacht” van Ingrid Godon en Maud Loisillier (Averbode) gaan Nellie en Cezar samen met hun vriendjes in een tent slapen. Nellie maakt met een zaklamp een schaduw krokodil van haar hand. Ook het boek “Het Kind Van De Gruffalo” van Julia Donaldson en Axel Scheffler geeft aanleiding om over schaduwen te werken, maar dan in de winter. Wanneer de maan opkomt, valt er een schaduw op de grond, waardoor de kleine muis, opeens een enorm monster lijkt. Het buiten experimenteren met zon en schaduw is erg leuk. Een leuke, simpele opdracht is het omtrekken van elkaars schaduw met stoepkrijt op de speelplaats.
Passen en meten
Als je wit werken over groot en klein en passen en meten, is het boek “Kleine Muis Zoekt Een Huis” van Petr Horáček (Gottmer) erg leuk. In dit boek speelt ook een kleine muis de hoofdrol. Kleine Muis vindt op een dag een grote appel, die helaas niet in haar kleine holletje past. Kleine Muis gaat daarom op zoek naar een groter huis, maar alle huizen zijn al bezet. Onderweg neemt Kleine Muis genoeg hapjes van haar appel, zodat de appel aan het eind van het boek, in haar eigen kleine huisje past. Met een knuffel van een muis en een appel, kun je de opdracht geven om in de bouwhoek een huisje te bouwen waar Muis en haar appel inpassen.
In “Veel Te Veel Wortels” van Katy Hudson heeft Konijn een soortgelijk probleem: hij heeft zijn huisje volgestopt met alle wortels die hij kan vinden, maar past er zelf niet meer in. Konijn gaat daarom op zoek naar een nieuw huisje, maar dat levert de nodige problemen op. Samen met Schildpad in zijn schild wonen, lijkt niet zo’n goed plan. Uiteindelijk beseft Konijn dat hij zijn wortels beter kan delen met zijn vrienden.
Eerlijk delen
Eerlijk delen (of juiste niet) staat centraal in het boek “Eén Voor Jou, Twee Voor Mij” van Jörg Mühle (Gottmer). Beer vindt drie grote paddenstoelen, die hij graag wil delen met zijn vriend Wezel, maar hoe deel je drie paddenstoelen met zijn tweeën? In “Olifant En De Kist Vol Appels” van Marianne Busser en Ron Schröder (Van Holkema & Warendorf), is het eerlijk delen nog moeilijker, want de dieren in de dierentuin krijgen een kist vol appels, die ze samen willen delen. De dieren proberen een plan te bedenken, maar Olifant is een beetje hebberig… Kunnen de kinderen een kist vol appels eerlijk delen? Zelf heb ik bij het tuincentrum 50 decoratie appeltjes gekocht, zodat ik ze steeds opnieuw kan gebruiken bij diverse activiteiten.
Kleur en vorm
Misschien is “Elmer” van David McKee (Van Goor) wel de bekendste olifant, als het om prentenboeken karakters gaat. Wil je werken rond de kleuren, dan is Elmer hiervoor uitermate geschikt, want Elmer is geen saaie grijze olifant, maar een kleurtjesolifant. Elmer biedt ook een leuke ingang om met de kinderen te werken over het begrip vierkant en het vouwen van 16 vierkantjes nog eens aan te bieden. Als de kinderen een paar keer 16 vierkantjes vouwen met verschillende kleuren, kunnen ze deze losknippen, om een mooie Elmer te plakken. Je moet wel een paar vierkantjes door de helft knippen, waardoor ook het begrip driehoek langskomt. Voor een bundeltje rond Elmer, kun je kijken op mijn website.
Spiegelen
Ook op de kaft van het boek “Raar” van Mark Janssen (Lemniscaat) prijkt een olifant. Als je wilt werken rond de doelen van spiegelen, dan is dit boek een aanrader. Op de eerste bladzijde vinden Luipaard en Mandril een spiegel, die rechtop wordt gezet, precies in het midden van het boek. Diverse dieren komen een kijkje nemen in de spiegel, met soms rare beelden tot gevolg. Als Octopus in de spiegel kijkt, is het resultaat echter teleurstellend… Met dit gegeven kunnen de kinderen met een spiegeltje op zoek gaan naar symmetrische voorwerpen binnen en buiten de klas.
Met deze 12 prentenboeken heb ik jullie een klein inkijkje gegeven in mijn boekenkast. Ik hoop dat jullie het leuk vonden en wellicht wat inspiratie opgedaan hebben, over het gebruik van prentenboeken, om diverse doelen binnen de leerlijn rekenen op een leuke manier aan te bieden in de klas.